Superspirer skal bygge et eget produksjonsanlegg for bønner & spirer. Fremtidsrettet teknologi og relevant kompetanse skal sikre et effektivt og lønnsomt produksjonsanlegg fra første driftsår.

Hvordan skal Superspirer oppnå suksess i markedet?

  1. Superspirer har utviklet en ferdig testet (pilotprosjekt) en unik resept på produksjon av soyaplanter i et  bærekraftig, energi besparende og skalerbar vertical farming konsept for i Norge.  Helautomatiserte vertikale tårn gir oss muligheten til å til å skalere avlingen, mer allsidig produksjon og ikke minst, evnen til å dyrke under optimale forhold – 365 dager i året. Superspirer har IP rettigheter på vår unike resept og vertical farming oppsett for produksjon av soyaplanter, med mulighet til å ekspandere konseptet til internasjonale markeder.

  2. Superspirer er et produksjonsselskap som skal selge soyabønner til industrien som foredler disse i Norge.  Vi anser fiskefôr produsentene som de største sluttkundene.

  3. En Superspirer fullskala modul (48 produksjons enheter) kan produsere ca 12 000 tonn soyabønner  pr uke.  

Er prisen næringen betaler i dag for fiskeför for høy?

Importen av Soya til Norge i dag er mer enn 1,5 millioner tonn per år.

  1. Prisen som betales i dag er høy i forhold til kvalitet (Vår vurdering av den norske importen av soya i et bærekraftperspektiv) 
  2. Superspirer skal være konkurransedyktig på pris sammenliknet med importerte produkter. Vi tror det norske markedet er villige til å betale en premie for å få et bærekraftig og kortreist norsk alternativ, som har samme kvalitet eller bedre.
  3. Det produseres mer enn 4 millioner tonn fiskefôr i Norge pr år. I fôret brukes i snitt 30% fiskemel og 70% vegetabilske ingredienser. 
  4. Norge er verdens største importør av sertifisert Soya ca 1,5 millioner tonn pr år. 65% går til fiskefôr og 35 % til dyrefôr.       

Norsk soyaproduksjon?

Det er i dag ingen reel konkurranse i det norske markedet for produksjon av vegetabilsk fiskefôr. Superspirer blir «first mover» til å levere norskproduserte soyabønner i et marked som vil eksplodere i omfang. Kommersiell bruk av alternative ingredienser er allerede i gang i norsk lakseoppdrett. I 2020 sto nye ingredienser som insektmel og mikroalger for 0.4 % av de totale fôringrediensene i norsk oppdrett. Foreslåtte nye ingredienser er blant annet alger, insekter, blåskjell, gjær og bi-produkter fra annet dyrehold. Per i dag finnes det ingen enkel erstatter for soya, med 413 000 tonn brukt i norsk laksefôr i 2020. Det er store mengder importerte fôringredienser som Superspirer potensielt kan erstatte.

“Med hjelp fra strategiske partnere skal vi komme i posisjon til å ferdigutvikle Superspirer konseptet. Sammen skal vi tilby fiskefôr produsentene et bærekraftig og konkurransedyktig Norsk produkt.“

Claus Seeberg, Styreleder